Förvaring av bläckpatroner

Förvaring av bläckpatroner - Hur du får det mesta ut av ditt bläck.

 

Du kanske upplevar, att din bläckpatron har torkat ut eller behöver bytas ut snabbare, än du förväntar dig. Bläckets hållbarhet kan förlängas betydligt, om du är medveten om att förvara patronerna ordentligt. Bläckpatroner är förmodligen inte det, du föredrar att spendera dina pengar på, och det kan vara ett dyrt nöje, om du inte bekantar dig med, hur du använder bläckpatronerna. Här är vår guide för att förvara och hantera dina bläckpatroner.
 

Genom att förvara bläcket ordentligt kan du säkerställa optimal utskriftskvalitet - och i vissa fall till och med förlänga bläckets livslängd. När du köper bläck från InkEurope - både original och kompatibelt, garanteras du, att kvaliteten är klass A och alltid räcker tills garantin upphör att gälla.

Vi rekommenderar, att du endast bryter förpackningen, när det är dags att byta bläckpatron i skrivaren. Om du öppnar förpackningen tidigare, kan du riskera att patronen torkar ut och därmed inte kan användas.

 

Förvaring

Du kanske har hört, att skrivarbläck bör förvaras mycket kallt och helst i kylskåp, till exempel. Detta är en myt - bläckpatroner behöver inte kylas för optimal användning, men det är inte tillrådligt att utsätta dem för temperaturer över 35 grader eller under -15 grader. Förvara dem i mörke och utan direkt solljus. Samtidigt är det viktigt att lämna bläckpatronförpackningen upprätt. Detta säkerställer att bläcket fördelas optimalt i patronen.

 

Köp billiga skrivarpatroner i Grade A kvalité

 

Öppnade bläckpatroner
När en bläckpatron har öppnats, bör du endast hålla patronen installerad / förvarad i skrivaren. Här skyddas patronen så långt som möjligt mot uttorkning.
I skrivaren är patronen också skyddad mot damm och föroreningar - dvs. inkurans och bakterier.

 

Det är också viktigt för bläckpatronen, att du kommer ihåg att stänga av skrivaren, när du inte använder den, för när du stänger av den går bläckpatronen automatiskt på plats och skyddas ytterligare.
Skrivaren genomgår en "Shut down" -process där patronerna är "cappet", dvs. förseglade. Om du öppnar tätningen och lämnar bläckpatronen utan att installera den i skrivaren har patronen inte samma optimala skydd och detta kan påverka kvaliteten betydligt.


Om du har en bläckpatron, där tätningen är trasig och inte har möjlighet att installera den i skrivaren, rekommenderar vi, att du förvarar bläckpatronen i en plastbehållare med ett lufttätt lock. Här är det viktigt att färgmunstycket inte kommer i kontakt med plastbehållaren, för då kan du riskera en korskontaminering. Vi rekommenderar inte, att du förvarar din bläckpatron i en plastpåse eller lägger tejp på munstyckena, som du kanske känner till - detta är också en myt, som vi rekommenderar inte att följa.

Det är också mycket viktigt att bläckpatronerna förvaras på en mörk och torr plats.

 

Använd skrivaren regelbundet
Vi rekommenderar, att du torkar skrivaren minst en gång i månaden och skriver ut, så att bläckpatronen inte torkar ut. När du har skrivit ut på din skrivare kommer det att finnas små partiklar av bläckrester i skrivhuvudet. Med tiden kommer bläckets vatteninnehåll att avdunsta, och du kan därmed riskera att själva bläckmaterialet torkar ut. Därför rekommenderar vi, att du skriver ut regelbundet för att undvika uttorkning; veckovis är optimalt - undvik en månad mellan utskrifterna. Detta säkerställer, att skrivhuvudet hålls fuktigt, så att munstyckena på skrivhuvudet inte blockeras, och dina utskrifter får bästa kvalitet.

 

Om du vet,att du inte kommer att skriva ut på mer än en månad, rekommenderar vi, att du tar bort patronerna och förvarar dem i en lufttät behållare, som beskrivits tidigare. På detta sätt minskar du risken för att blockera tryckmunstyckena och därmed torkningsprocessen.

 

LÄS OCKSÅ: Kompatibla bläckpatroner - Fördelar och nackdelar

 

Fyller du på dina bläckpatroner?
Det kan finnas en betydande ekonomisk fördel med att fylla på dina bläckpatroner, om du skriver ut mycket. Vi rekommenderar, att bläckpatroner med integrerade skrivhuvuden fylls på inom en månad, eftersom bläckpatroner lättare kan blockeras i mundstycken i skrivhuvudet på grund av torkade bläckrester. När du fyller på dina bläckpatroner, bör du därför göra det inom den första månaden, efter att bläckpatronen är tom.

 

Visste du…
Att skrivarens registrering av bläck kan vara för känslig för det faktiska bläckinnehållet, som finns kvar i patronen? Din skrivare kan felaktigt säga, att det inte finns mer bläckinnehåll i din bläckpatron, även om du just har installerat en helt ny bläckpatron. Om detta händer, ta bort patronen - skaka den lite och lägg tillbaka den i skrivaren.

 

Det är viktigt, att du håller ett öga på bläckinnehållet, om din skrivare är 'osäker' på dess bläckinnehåll - det kan du ofta se, när du skriver ut om kvaliteten ändras eller försämras. Detta gäller särskilt för skrivare, där skrivhuvudet är inne i skrivaren: det finns en risk för att skrivhuvudet skadas, om inget bläck sprutas igenom under utskriftsprocessen.

 

Tips för dig - do's and don'ts:

 

  •                   Bläckpatronerna bör öppnas före utgångsdatumet och användas inom sex månader efter öppnandet.
  •                   Öppna inte bläckpatronförpackningen förrän behovet av nytt bläck uppstår
  •                   Rör inte vid bläckporten på bläckpatronerna.
  •                   Utsätt inte bläckpatronerna för allvarlig skakning. Detta kan få dem att läcka bläck.
  •                   Försök inte ta isär bläckpatronerna.
  •                   Stäng inte av strömmen och koppla inte ur kontakten, när du sätter i patroner.
  •                   Se alltid till att patronen har rätt färg, innan du sätter i den.
  •                   Ta inte bort en bläckpatron efter att den har satts i såvida det inte är nödvändigt.
  •                   Ta inte bort en bläckpatron under utskriften. Detta stoppar utskriften.
  •                   Se till att höger frontlucka är stängd, efter att du har bytt ut bläckpatronen.
  •                   Håll bläckpatroner borta från direkt solljus
  •                   Förvara bläckpatroner från öppen eld.
     

Olyckan har hänt: Vad ska jag göra ....?
 

Bläck är fullt av kemikalier och kan vara skadligt för din kropp, om bläckpatronen inte hanteras ordentligt. Om det till exempel finns ett hål i patronen eller om den läcker, kan följande hända:
 

  •     Om du får bläck i ögonen, skölj dem omedelbart med mycket vatten. Kontakta läkare om annat obehag uppstår.
  •     Om du sväljer bläck bör kräkningar framkallas genom att dricka en stark saltlösning. Sök omedelbar läkarvård.
  •     Om det kommer bläck på huden, tvätta det drabbade området noggrant med tvål och vatten.

    

Förvara alltid bläck och bläckförpackningar utom räckhåll för barn.